אזוב מצוי צמח בר ארץ ישראלי

אזוב מצוי
ייבוש ומתכון לזעתר טרי מהגינה

זעתר או בשמו העברי אזוב מצוי הגדל בר בארץ הוא בן שיח בצבע ירוק-אפור המגיע לגובה של 40 – 30 ס"מ. אזוב מצוי מהווה את המרכיב עיקרי בתערובת הידועה בשם "זעתר". זעתר הוא שם הצמח בערבית וגם של התערובת הידועה בשם "זעתר".

אזוב מצוי פורח במשך תקופה ארוכה באביב ובקיץ.  הפרחים שופעים צוף ומושכים פרפרים ודבורים.  הזעתר מחליף צורה עם העונות.  בקיץ נושרים העלים של החורף, עלים מעוגלים דמויי ביצה רחבים וצמריים וצומחים במקומם עלים קטנים ושעירים המתאימים לאקלים החם ויבש. מגע בעלים גורם לקרע בשערות בלוטיות, המשחרר ריח בולט ואופייני של שמן אתרי.

אזוב מצוי פורח במשך תקופה ארוכה באביב ובקיץ.  הפרחים שופעים צוף ומושכים פרפרים ודבורים.  הזעתר מחליף צורה עם העונות.  בקיץ נושרים העלים של החורף, עלים מעוגלים דמויי ביצה רחבים וצמריים וצומחים במקומם עלים קטנים ושעירים המתאימים לאקלים החם ויבש. מגע בעלים גורם לקרע בשערות בלוטיות, המשחרר ריח בולט ואופייני של שמן אתרי.

זעתר צמח תבלין ארץ ישראלי
גידול זעתר צמח בר ארץ ישראלי בגינה

איך לגדל זעתר כדי להשיג את טעמו הטבעי?

על מנת להשיג את טעמו הטבעי של אזוב מצוי יש לשאוף לגדל אותו בטופוגרפיה הדומה לשלו בטבע.  במסלעה, בטראסה או על מדרון המעודד ניקוז של המים. 

הזעתר בטבע לא מקבל מים בחודשי הקיץ אולם בגינה מומלץ להשקות מעט (צמח בוגר חצי ליטר בטפטוף) פעם עד פעמיים בשבוע בחודשי הקיץ החמים.  הזעתר רגיש לרקבון צואר השורש הנגרם מעודף השקייה.

רצוי באדמה גירית אך גדל היטב גם באדמת חמרה בה הניקוז מיטיב עם הצמח.

תנאי אור של קרינת שמש מלאה או צל חלקי של לפחות חמש שעות שמש ביום.

אפשר לשתול את הזעתר בערוגת תבלינים יחד עם צמחי תבלין בעלי אותם דרישות של אור ומים או לשתול בערוגה טבעית בטראסה או מסלעה המחזק את אופי הגן הים תיכוני.

את הזעתר מומלץ לגזום פעמים בשנה, באביב לפני הפריחה כאשר בלוטות העלים מלאים בשמנים אתריים ולא בחודשי הקיץ החמים. העלים של האביב טובים יותר מאילו של הסתיו. ושוב בסתיו הממריץ את הצימוח לקראת השנה הבאה. 

את הקטיף רצוי לעשות בשעות הבוקר.  קטפו את הזעתר לא נמוך מדי, השתדלו לא בחלק העצי של הענף והקפידו להשאיר עלים על הצמח.

אחרי הקציר תולים את הענפים כשהענפים פונים כלפי מטה לייבוש בחדר מאוורר מוצל. לאחר כשבוע פורסים על שלחן ומשילים את העלים מהענפים.

אזוב מצוי הגדל בערוגת תבלינים
אזוב מצוי הגדל בערוגת תבלינים

מתכון זעתר

מרכיבים:

  • 600  גרם זעתר מיובש
  • 150 גרם שומשום, מטוגן קלות
  • 9 כפיות שמן זית
  • 3 כפיות סומק
  • 3 כפיות מלח

אופן ההכנה:

  1. קולים את השומשום על מחבת יבשה עד שהוא משחים קלות
  2. מעבירים לקערה
  3. טוחנים את עלי האזוב לפירורים דקים במטחנה
  4. מעבירים לקערת השומשום
  5. מוסיפים את כל הסומק, שמן הזית והמלח
  6. מערבבים היטב
  7. מאחסנים בצנצנות סגורות
תמונה של זעתר מוכן
זעתר הוא שם הצמח בערבית וגם של התערובת הידועה בשם "זעתר"

אפשר לשנות את היחסים בין המרכיבים בהתאם לטעם האישי.

לילדים שלי אני מכין לבית הספר פיתה עם זעתר. אני פורס את הפיתה לשנים, מוזג שמן זית על הפיתה ומפזר בנדיבות זעתר. אני מכניס לתנור עד שמשחים.

זעתר בגינה

גינה כפרית מציעה מגוון של צבעים, ריחות וטעמים המעירים את חושינו ובזאת טמון סוד קסמה.

בגינה הכפרית אפשר לשתול את צמחי התבלין בגן הירק,  בערוגות יעודיות לצמחי התבלין, במכלים ועציצים ליד המטבח כך לאפשר גישה קלה לתוצרת טרייה ברוב ימות השנה.

עוד פוסטים שיכולים לעניין אותכם

גינה כפרית

ייחודה של גינה כפרית הן ערוגות צמחייה רחבות העוטפות את הבית בסגנון חופשי המשרות תחושה של כפר גם בסביבה עירונית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *