העתקת עצי פרי בוגרים
העתקת עצי פרי בוגרים
30 במאי 2017
Show all

אזוב מצוי גידול, ייבוש ומתכון של זעתר טרי מהגינה

אזוב מצוי בגינה

אזוב מצוי צמח בר ארץ ישראלי הגדל בגינה

 

אזוב מצוי הגדל בר בארץ הוא בן שיח בצבע ירוק-אפור המגיע לגובה של 40 ס"מ. אזוב מצוי מהווה את המרכיב עיקרי בתערובת הידועה בשם "זעתר". זעתר הוא שם הצמח בערבית וגם של התערובת הידועה בשם "זעתר." 

אזוב מצוי פורח במשך תקופה ארוכה באביב ובקיץ.  הפרחים שופעים צוף ומושכים פרפרים ודבורים.  הזעתר מחליף צורה עם העונות.  בקיץ נושרים העלים של החורף, עלים מעוגלים דמויי ביצה רחבים וצמריים וצומחים במקומם עלים קטנים ושעירים המתאימים לאקלים החם ויבש. מגע בעלים גורם לקרע בשערות בלוטיות, המשחרר ריח בולט ואופייני של שמן אתרי ושעירים.

זעתר צמח תבלין בגינה

גידול זעתר, צמח בר ארץ ישראלי , בגינה

איך לגדל זעתר כדי להשיג את טעמו הטבעי? 

על מנת להשיג את טעמו הטבעי של אזוב מצוי יש לשאוף לגדל אותו בטופוגרפיה הדומה לשלו בטבע.  במסלעה, בטראסה או על מדרון המעודד ניקוז של המים.

הזעתר בטבע לא מקבל מים בחודשי הקיץ אולם בגינה מומלץ להשקות מעט (צמח בוגר חצי ליטר בטפטוף) פעם עד פעמיים בשבוע בחודשי הקיץ החמים.  הזעתר רגיש לרקבון צואר השורש הנגרם מעודף השקייה.

רצוי באדמה גירית אך גדל היטב גם באדמת חמרה בה הניקוז מיטיב עם הצמח.

תנאי אור של קרינת שמש מלאה או צל חלקי של לפחות חמש שעות שמש ביום.

אפשר לשתול את הזעתר בערוגת תבלינים יחד עם צמחי תבלין בעלי אותם דרישות של אור ומים או לשתול בערוגה טבעית בטראסה או מסלעה המחזק את אופי הגן הים תיכוני.

את הזעתר מומלץ לגזום פעמים בשנה, באביב לפני הפריחה כאשר בלוטות העלים מלאים בשמנים אתריים ולא בחודשי הקיץ החמים. העלים של האביב טובים יותר מאילו של הסתיו. ושוב בסתיו הממריץ את הצימוח לקראת השנה הבאה.

ייבוש אזוב מצוי

תמונה של ייבוש אזוב מצוי, זעתר, בגינה הביתית

את הקטיף רצוי לעשות בשעות הבוקר.  קטפו את הזעתר לא נמוך מדי, השתדלו לא בחלק העצי של הענף והקפידו להשאיר עלים על הצמח.

אחרי הקציר תולים את הענפים כשהענפים פונים כלפי מטה לייבוש בחדר מאוורר מוצל. לאחר כשבוע פורסים על שלחן ומשילים את העלים מהענפים.

מתכון לזעתר ביתי טרי

מרכיבים:
600 גרם זעתר
150 גרם שומשום, מטוגן קלות
9 כפיות שמן זית
3 כפיות סומק
3 כפיות מלח

אופן ההכנה:
קולים את השומשום על מחבת יבשה עד שהוא משחים קלות
מעבירים לקערה
טוחנים את עלי האזוב לפירורים דקים במטחנה
מעבירים לקערת השומשום
מוסיפים את כל הסומק, שמן הזית והמלח
מערבבים היטב
מאחסנים בצנצנות סגורות

אפשר לשנות את היחסים בין המרכיבים בהתאם לטעם האישי.

לילדים שלי אני מכין לבית הספר פיתה עם זעתר. אני פורס את הפיתה לשנים, מוזג שמן זית על הפיתה ומפזר בנדיבות זעתר. אז מכניס לתנור עד שמשחים.

תבלין זעתר טרי מהגינה

זעתר טרי ישר מהגינה

זעתר בגינה

גינה כפרית מציעה מגוון של צבעים, ריחות וטעמים המעירים את חושינו ובזאת טמון סוד קסמה.

בגינה הכפרית אפשר לשתול את אזוב המצוי בין צמחים בעלי אותם דרישות של מים ואור או בערוגת לצמחי התבלין, ב ליד פתח המטבח האפשר גישה קלה לתוצרת טרייה מהגינה.